Szerelem és őszinteség

/Szerelem és őszinteség
Szerelem és őszinteség2019-08-27T22:09:05+02:00

Szerelem és őszinteség?

Ha most megkérdezné tőled bárki, hogy milyen elvárásaid vannak egy párkapcsolaton belül nagy valószínűséggel a felsorolásodban, mint ahogy a legtöbb ember esetében, előkelő helyen szerepelne az őszinteség. De vajon tényleg jelen van a kapcsolatokban az őszinteség? Mennyire vagyunk őszinték azzal az emberrel aki a legközelebb áll hozzánk, akit a legjobban szeretünk? Ennek a kérdésnek szerettem volna utána járni és ehhez a Szerelem vagy nem facebook csoportot hívtam segítségül. Először arra gondoltam, hogy egyszerűen csak felteszem a kérdést, hogy “Te hazudtál már a párodnak?”, de aztán eszembe jutott, hogy nagy valószínűséggel szinte mindenki ugyanazt a választ adná, hogy nem. Ha valaki a hozzá legközelebb álló emberrel nem őszinte, akkor majd pont most lesz az. Ezért úgy döntöttem, hogy inkább körbejárom a témát kevésbé direkt kérdésekkel. Ennek alapján készítettem ezt az infografikát is. A részletesebb adatokat illetve az abból származó következtetéseket alább olvashatjátok.

Szerelem és őszinteség

Kérdések és válaszok

Az első kérdésem arra irányult, hogy mi az elsődleges oka, hogy egy párkapcsolat tönkremegy. A legtöbb szavazatot az őszinteség hiánya kapta 34%, utána következett a figyelem hiánya 22%, a bizalmatlanság 16%, és a kommunikáció hiánya 12%. Volt még négy ok amit ki lehetett választani, de az előbb felsoroltakhoz képest jelentéktelen mennyiségű szavazatot kaptak, de a teljesség kedvéért felsorolom őket. Ezek voltak az internet 6%, érzelmek hiánya 5%, önzőség 4%, családtagok 1%.

A második kérdésem így hangzott. Szerinted a kegyes hazugság is hazugság? Igen és nem közül lehetett választani. Az igen a szavazatok 86%át míg a nem pedig a 14%át gyűjtötte be.

Feltettem még egy harmadik kérdést is. Te kaptad már hazugságon a jelenlegi vagy az egykori párodat? Szintén igen és a nem közül lehetett választani. Itt az igen válaszok 91%-ot kaptak a nemek ebből következően a maradék 9%-ot.

Szerelem őszinteség nélkül?

Akkor most nézzük mi lehet érdekes és tanulságos a számunkra ezekből az információkból. Az első kérdésre begyűjtött szavazatok alapján kijelenthetjük, hogy sokan elvárják az őszinteséget, de nem mindenkinek ez a legfontosabb.

A második kérdésnél kiderül, hogy az őszinteségnek van egy tágabb és egy szűkebb értelmezése, miszerint a tágabb értelmezésbe belefér a kegyes hazugság is, mert az nem számít hazugságnak, pedig még a nevében is benne van, hogy hazugság. Ehhez nehéz mit hozzáfűzni.

A harmadik kérdés tartogatja a legérdekesebb következtetést. Kiderül ugyanis, hogy szinte mindenki kapta már rajta a párját hazugságon. A 91% az valljuk be, hogy elég elkeserítő adat. Ezek szerint a párkapcsolatok túlnyomó részében jelen van a hazugság. Ezt támasztja alá sajnos az első feltett kérdés is ahol a megkérdezettek 34%-a jelölte csak meg elsődleges szakítási indoknak az őszinteség hiányát, ami arra enged következtetni, hogy a maradék 64% azért nem jelölte meg, mert valószínűleg ők sem mindig teljesen őszinték és ezért nem is várják el a párjuktól sem.

A kérdéseimre több, mint 800 ember válaszolt, ami alapot ad arra, hogy megállapíthassuk, sajnos ritka kincs az őszinteség a párkapcsolatokban. Ez sajnos nem túl biztató eredmény, de azért emellett másra is fény derült. Mégpedig arra, hogy ha őszinte vagy, figyelsz a párodra, bízol benne és elég időt szánsz arra, hogy beszélgessetek, akkor jó alapot biztosíthatsz egy tartós párkapcsolathoz.

E-book a szerelemről...

X