Magány

Magány2022-12-29T00:42:40+02:00

A magány nem más, mint egyszerre érezni az elveszettséget, kirekesztettséget és a reménytelenséget. Valaki ritkábban, valaki gyakrabban, de szinte mindenki találkozott már ezzel a nyomasztó, hosszútávon testet és lelket is felemésztő, mérgező érzéssel.

Legtöbbször akkor érezzük magunkat magányosnak, amikor egyedül vagyunk, pontosan ezért sokan össze is keverik a kettőt, pedig két teljesen különböző dologról van szó.  

Magány vagy egyedüllét?

Az egyedüllét az még nem magány. Az egyedüllét csak egy állapot, a magány viszont egy érzés. Magányosnak érezhetjük magunkat társaságban is, nem kell hozzá egyedül lenni. Hiába vesznek körbe emberek, attól te még érezheted magad magányosnak.
 
De vajon miért? Mert nem mindegy, hogy egyedül vagy, vagy egyedül érzed magad. Lehetsz úgy fizikailag egyedül, hogy közben egyáltalán nem érzed, hogy egyedül lennél és érezheted magad úgy egyedül, hogy rengeteg ember vesz körül.
 
A magány érzése a lelkedből fakad. Amikor magányos vagy igazából egy rossz energiaállapotban vagy, amit számtalan dolog kiválthat.
 
Ilyen lehet egy radikális élethelyzet változás, munkahelyváltás, iskolaváltás, egy közeli hozzátartozó elvesztése vagy akár egy szakítás. De kialakulhat fokozatosan is túlzott önbizalomhiány vagy sorozatos csalódások miatt való bizalmatlanság és elszigetelődés nyomán is.
 

Magány és a csalódás

A magány kéz a kézben jár a csalódással. Egy munkahelyváltás is csak akkor vezet a magányhoz ha csalódással jár. Ha az új munkahelyi körülmények nem a várakozásaidnak megfelelőek vagy az új kollégák nem kellőképpen befogadóak, nyitottak feléd, akkor ezt bizony csalódásként éled meg.
 
Könnyen azon kapod magad, hogy semmi kedved bemenni az új helyre és ha be is mész, akkor önkéntelenül is külön vonulsz és teljesen egyedül érzed magad. Az iskolaváltásnál is ugyanez a helyzet. Egy szeretett hozzátartozó halála is csalódással jár, hiszen te azt akartad, hogy még veled legyen, ennek ellenére az élet elragadta tőled.
 
Egy párkapcsolatba sem úgy vágsz bele, hogy vége szakadhat. Abban bízol, hogy örökké tart majd, de ha ennek ellenére mégsem, azt bizony csalódásnak éled meg.
 
A csalódások kialakíthatnak egy reménytelen meg nem értettséget, és egy egyedül vagyok ebben a nagyvilágban érzést, amiből egyenesen következik az  elzárkózás és a magány. A magány nem más, mint a többi emberbe és az életbe vetett hit elvesztése.
 

A magány és az egészség

A magány nem csak a lelkedre, hanem sajnos a testedre is negatívan hat. Az orvosi tapasztalatok alapján kiderült, hogy ha magányos vagy, akkor a szervezetedben megemelkedik a kortizol hormon szintje, ami a stressz kialakulásáért felelős.
 
Amikor hosszabb ideje magányos vagy előbb vagy utóbb elkezded magadban keresni a hibát. Folyamatosan agyalsz és tépelődsz magadban. Ez oda is vezethet, hogy még este sem tudsz leállni vele és rontja az alvásminőségedet. A rendszertelen alvás felboríthatja az egész bioritmusodat és hosszabb távon a lelki egyensúlyodat is, ami egyenes út a depresszióhoz.
 
A tartós magány akár gyulladásos folyamatok beindulását is elősegítheti a szervezetedben. Hogy mit is jelent ez pontosan? Szívbetegséget, daganatos megbetegedést.
 

Hogyan kerülheted el a magányt?

A fentiekből kiderült, hogy a magány csak arra jó, hogy rájöjj nem akarsz többé az lenni. Árt a lelkednek és a lelkeden keresztül a testednek is. A legjobb megoldás a magány ellen, ha van melletted valaki, akivel megoszthatod a hétköznapjaidat.
 
De ne érd be akárkivel, hanem csak egy olyan emberrel, akivel megoszthatod a legbensőbb érzéseidet, gondolataidat, aki melletted van és fogja a kezed, és aki nem hagyja, hogy valaha is magányos legyél.
 
Ez a valaki nem más, mint a lelki társad. Ne érd be kevesebbel, csak azért, hogy ne legyél egyedül, mert attól, hogy van valaki melletted még ugyanúgy lehetsz magányos. Kivéve ha az a valaki a lelki társad.
 

Gondolatok a magányról

Ameddig nem adsz helyet a lelkedben valakinek, aki éppolyan fontos neked, mint saját magad, addig mindig magányos maradsz.

Richard Bach

Az embernek a társa: hiányzik. Nemcsak akkor, ha a halállal elvesztette, de akkor is, ha még sohasem találkozott vele. Soha, egész életében!… A társtalan ember hozzászokott ugyan, hogy egyedül van, hogy lelkileg idegenek között él, megszokja a magányt, mint eszkimó a sarki hideget – de a lélek mégis tudja, hogy hiányzik belőle egy darab: hiányzik a másik fele. És ez nem csak akkor fáj, ha elveszítjük, hanem akkor is, ha nem találjuk meg!

Müller Péter

Az emberi lény ugyanis el tud viselni egy hét szomjazást, két hét éhezést, és akár évekig elviseli, hogy nincs fedél a feje fölött, de a magányt nem viseli el. Minden kín és minden szenvedés közül a magány a legrosszabb.

Paulo Coelho

Megtapasztaltam, hogy a magány akkor a legerősebb, ha megpróbálunk harcolni ellene. Ha viszont nem veszünk róla tudomást, elgyengül.

Paulo Coelho

A magány az az állapot, amikor valakiben háború zajlik, belső háború; az egyedüllét meg az az állapot, amikor valakiben nincs harc, benne az angyal és az ördög békét kötött.

Csernus Imre

Légy jó, és magányos leszel.

Mark Twain

Az ember képes a magányt megszokni, de ha a magánya csak egyetlen napra is megszűnik, utána kezdheti a megszokást elölről.

Richard Bach

Tudod, egy napon megértettem, hogy senki nem segíthet. Az ember szeretetre vágyik… de senki nem segít, soha. Mikor ezt megérti az ember, erős lesz és magányos.

Márai Sándor

Amikor te egyedül vagy, akkor nem egyszerűen egyedül vagy – te magányos vagy. A magány és az egyedüllét között pedig óriási különbség van. Amikor magányos vagy, akkor a másikra gondolsz, hiányolod a másikat. A magányosság egy negatív állapot. Úgy érzed, jobb lenne, ha a másik – a barátod, a feleséged, az anyád, a szerelmed, a férjed – ott lenne. Jobb lenne, ha a másik ott lenne veled… de nincs ott. A magány a másik hiánya. Az egyedüllét viszont önmagunk jelenléte. Az egyedüllét nagyon pozitív; egy jelenlét, egy túlcsorduló jelenlét. Annyira szétárad a jelenléted, hogy betöltheted vele az egész világegyetemet, és senki másra nincs szükséged.

Osho

Félek bárkinek is elmondani, mennyire szeretem, mert akkor rájönnének, mennyire magányos vagyok.

Evelyn Lau

A barátság – ez a szent emberi kapocs – úgy oltalmaz a magánytól, a számkivetettségtől, a félelemtől, a mozdulatlanságtól, hogy énünket megkettőzi: két szem – egy látvány; két szív – egy érzés; két hang – egy gondolat; két test – egy lélek.

Hioszi Tatiosz

Igazából azt látom, hogy az emberek zöme keveri az egyedüllét fogalmát a magányéval. Az egyedüllét egy olyan állapot, amikor jól vagyok egyedül is. A magány ezzel szemben az az állapot, amikor nem vagyok jól egyedül.

Csernus Imre

Soha ne feledd, a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, ahogy az emberek gondolják, hanem a félelem. A gyűlölet is szeretet, csak épp fejtetőre van állítva. A szeretet igazi ellentéte a félelem. A szerelemben kitágulsz – a félelemben összezsugorodsz. A félelemben bezárulsz – szerelemben kitárulsz. Ha félsz, kételkedsz; ha szeretsz, akkor bízol. A félelemben magányos vagy, a szerelemben viszont te eltűnsz, ezért a magányosság kérdése fel sem merül.

Osho

A magány messze nem csak azt jelentheti, hogy valaki bezárkózik egyedül egy szobába. Tömegben is érezheti magát az ember magányosnak, és az a legfájdalmasabb érzés.

Freddie Mercury

Furcsa társ a magány. Amink van, megoszthatatlanná válik. Amink hiányzik, kétszeresen hiányzik. A víz fölé hajolva tükörképünkben pirosabb és élőbb a vér, mint mibennünk, ha magányosak vagyunk.

Illés Endre

A barátot a legnagyobb jó közé soroljuk, a barát hiányát és a magányt pedig a legkeservesebb dolognak tartjuk.

Arisztotelész

A magány ellentétpárja (…) nem az, hogy nem vagy egyedül. Hanem a meghitt közelség.

Richard Bach

Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják.

Jodi Lynn Picoult

A fény harcosa tudja, hogy Isten a magányt használja arra, hogy megtanítson az együttélésre.

Paulo Coelho

Amikor a fájdalom elmúlik, jön a helyére a harag. Aztán amikor a harag is kifutja magát, érkezik helyette a magány. Az érzések végtelen körben követik egymást, az egyik elveszett érzés helyére mindig jön egy másik.

Cecelia Ahern

A szerelem örök, emberfeletti és titokzatos erejével megszünteti a magányt, eloszlatja a távolságot két ember között, lebont mindenféle mesterséges választófalat, melyet társadalom, nevelés, vagyon, múlt, emlékek emeltek közénk.

Márai Sándor

Sokan összekeverik a magányt az egyedülléttel. Az egyedüllét hosszabb vagy rövidebb szerencsétlen helyzet, társtalanság. A magányt viszont az ember belül hordja. (…) A magányos ember akkor is magányos, ha nincs egyedül.

Kende Sándor

A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.

Teréz anya

Magányos énünk börtönéből menekülünk a kapcsolatokba – és a kapcsolatokból menekülünk a magányos énünkhöz.

Müller Péter

Azzal áltatod magad, hogy nagyon elfoglalt vagy, de valójában csak érzéstelenítőnek használod a munkát a magány ellen.

Erich Wolf Segal

Ha nem engeded, hogy valaki szeressen, egyszer nagyon magányos leszel.

Danielle Steel

Kell a barát. A megértő társ, aki hibáinkkal együtt szeret, s ha fojtogat a magány, hozzánk tapad, de nyomban újra leválik, mikor újra magányra vágyunk. Mert mindent érez, mindent tud, ami számunkra fontos. Az érintése maga a biztonság, amikor megfogja a kezünk. S jelen van akkor is, ha távol van. Mert a fő jellemzője, hogy van. Hogy létezik, és bármikor feléje nyúlhatunk.

Kun Erzsébet

Nem tudom pontosan megfogalmazni, voltaképpen mit is értek azon, hogy két ember összeillik. Talán azt, hogy ha együtt vannak, megszűnik a magány. Minden emberi szenvedések legnagyobbika, a magányosság akkor a leggyötrelmesebb, ha emberek között, még inkább, ha társunk mellett érezzük. De ha ráakadunk arra az emberre, aki mellett szünetel a magányosság érzete, annál álljunk meg! Mert az az igazi!

Székely Júlia

Vigyázz a magánnyal, mert van az a szelíd és igaz magány, mely magatartás az emberek felé; s ez jó. S van a tragikus, mikor jegesedni kezd körülötted a világ, az utakat, melyek az emberekhez és az emberihez vezetnek, belepi a jég. Akkor eltévedsz, és meg kell fagyni.

Márai Sándor

Az egyedüllét nem összetévesztendő a magánnyal. A magány az, amitől szabadulni akarsz, mert borzalmasan érzed magad benne. Magány az, amikor a másik embertől függsz érzelmileg.

Oravecz Nóra

A szenvedés csökkentése érdekében meg kell különböztetni a fájdalmat magát attól a fájdalomtól, amit mi okozunk csupán azzal, hogy rá gondolunk. A félelem, a düh, a bűntudat, a magány és reménytelenség mind olyan érzelmi reakciók, amelyek képesek felerősíteni a szenvedést.

Buddha

Egy ember soha nem magányos, ha érdekli egy másik ember sorsa. Segíteni mindig lehet, mindig lehet egy kicsivel többet adni.

Szepes Mária

Magányban társat keresünk, mert nem bírjuk sokáig – s ha társunk van, előbb-utóbb újra a magányt, mert a közösséget sem bírjuk ki. Ez a “magánszívünk” szüntelen önellentmondása. Éppúgy működik, mint a lélegzés: beszívom: csak magam vagyok – kifújom: és az egésszel vagyok… Így védekezünk a fulladás ellen. Más szóval: így élünk.

Müller Péter

A magány sosem szül szerelmet – csak szükséget.

Osho

A magány az elmének az, ami a diéta a testnek.

Marquis de Vauvenargues

A magányt csak azok tudják legyőzni, akik el tudják viselni az egyedüllétet.

Paul Johannes Tillich

A tömeg magányos hely, olyan közösség, amiből hiányzik a szeretet.

Stephen King

Sokat vagyunk együtt, mégis elpusztít minket a társas magány.

Albert Schweitzer

Egyszer eljön a nap, amikor minden szívbe beköltözik a szeretet, és az ember legrettenetesebb ellensége – a magány, amely rosszabb, mint az éhezés – örökre elűzetik a föld színéről.

Paulo Coelho

Az egyedüllét még nem magány. Inkább a lélek diétája a társasélet nehéz lakomái közt.

Ancsel Éva

Az ember rettenetesen fél egyedül maradni, ezért kell neki egy társ, egy életszövetséges. Benne marad akár egy halott kapcsolatban is, hogy ne legyen magányos.

Popper Péter

A szerelem lényege, hogy két magányos lélek köszönti, megérinti és megvédi egymást.

Rainer Maria Rilke

Sok ember fél a csendtől, a magánytól. Fél a tükörtől, amelyet a csend, a magány tart eléje. Mert az ember sohasem az, akinek társaságban látszik, akinek emberek között mutatja magát. Az ember mindig az, aki csendben, magányban… szembenéz önmagával.

Bozzay Margit

Épp elég nehéz egyedül lenni akkor is, ha nincs, akit szeressünk, de ha az embernek van valakije, akkor kétszeresen nehéz elviselni a magányt, akkor… nem tudja kitölteni, színessé tenni az életét.

Ruth Werner

Mindannyiunk életében elérkezik a magányosság felismerésének pillanata. Amikor szenvedünk. Legyen bár csendesen sajgó vagy élesen ordító fájdalom a testünkben, vagy akár gondzakatoló kilátástalan jajkiáltás a lelkünkben, tudjuk: a szenvedésünkkel egyedül vagyunk. Aki szenved – magányos. És aki magányos – szenved.

Biegelbauer Pál

Vigasztaló semmiségek. A víz, a lélegzés, az esti esők. Őket is csak az ismeri, aki magányos.

Erich Maria Remarque

Nem a fájdalommal van baj. A fájdalom kínoz, de nem pusztít el. A gond a magány, melyet a fájdalom szül.

Guillaume Musso

A magányt nem az teszi rettenetessé, hogy nincs, akivel megoszthatnám a terheim, hanem az, hogy nincs, akinek a terhét elvállalhatnám.

Dag Hammarskjöld

A magány olyan kert, amelyben elszárad a lélek; az itt termő virágoknak nincs illatuk.

Marc Lévy

A magány is – mint minden más – csak addig csábító, amíg nem kényszer. Ahhoz, hogy az ember vidám gyalogos legyen, okvetlen szükséges egy pár jó ló vagy autó a háttérben, s ahhoz, hogy vidám magányban éljen, okvetlenül szükséges a lehetősége, hogy akkor lép ki belőle, amikor akar.

Fekete István

Azt gondolom, hogy két külön dolog az egyedüllét és a magány. Arra, hogy az ember időnként egyedül legyen, még egy jó házasságban is szüksége van, de ha van egy igazi partnere, akkor valahol a zsigereiben mindig érzi, hogy nem magányos… csak éppen most egy órára, egy hétre, egy hónapra egyedül maradt, de ez elmúlik, mert van, aki hazajön hozzá. A magány viszont: társ nélküli, tartós egyedüllét. Ez valóban kínzó lehet. Szenved is tőle férfi és nő, a legkülönbözőbb korosztályokban. Ráadásul a magány még zárkózottabbá, még magányosabbá teheti az embert.

Kudlik Júlia

A magány az emberi létezés egyik legmélyebb élménye és feltétele. Az ember az egyetlen lény, amelyik tudja, hogy egyedül van.

Octavio Paz

Az ember nem akkor magányos igazán, ha nincs senkije, hanem amikor bebizonyosodik: tévedett, amikor azt hitte, hogy van valakije.

Moldova György

Egyedül akkor vagy, ha nincs senkid. Magányos akkor, ha a legjobb társaságban önmagaddal vagy.

Müller Péter

Olyan tágas és titokzatos az emberi lélek, mint a végtelen égbolt. A végtelen égbolt pedig maga a kiterjedt és rejtélyes magány.

Jean-Pierre Montcassen

Az élet ott kezdődhet, ahol a magány véget ér.

Gerlóczy Márton

Mi minden magányos embert szorongónak tartunk, azt hisszük, hogy ő tulajdonképpen más szeretne lenni, és elkezdjük rugdosni a közösség felé. Pedig nem biztos, hogy így van.

Ranschburg Jenő

Bármennyire szerethetjük egymást, mindig egyedül vagyunk; ha szenved valaki, fájdalma csakis az övé, senki nem vállalhat belőle egyetlen parányi részecskét sem; az egyik ember szenvedésétől még nem érzik magukat rosszul a többiek, hiábavaló itt bármi nagy szeretet. Ezért menthetetlenül magányos az életünk.

Dino Buzzati

Az egyedüllét nem feltétlenül jelent magányt. Az ember tömegben is lehet magányos.

Victoria Hislop

Lehetünk közösségben is mérhetetlenül egyedül. Ki ne emlékezne gyermekkora riadalmas perceire, óráira, amikor a legderűsebb, legszebb családi körben is egyszer csak úgy érezte, árva a mindenségben? Mert más is kell az embernek a magány eloszlatásához a törődésnél, a gondoskodásnál, de talán még a szeretetnél is, hiszen az leginkább csak puszta aggodalom, óvás, gyakorlott erkölcsi szokás. (…) Szükség van egy lényre, valamire-valakire, aki szívünk-lelkünk értője-érzője, bensőséges társ, örökkön nekünk, velünk, miattunk való teremtés.

Szakonyi Károly

Egyedül az ember nem lehet szabad, csak magányos.

Véghelyi Balázs

A jó párkapcsolat titka a jó magány. A jó családi élet titka sem a szüntelen zűrzavar, hanem az a tapintat, amelyben tisztelik egymás magányos perceit.

Müller Péter

Egy ember soha és sehol sem veszhet el annyira, mint önnön magányos agyának végtelen és bonyolult folyosóin, ahová senki sem nyúlhat utána, ahonnan senki sem szabadíthatja ki.

Isaac Asimov

A magány burok. Édes, finom és tiszta levegővel teli burok. Hogy a magány szenvedés volna? Ugyan már! Szenvedés a nem kívánt emberek közelsége, a nem vágyott társaság. Az, amikor a másik úgy szívja el belőlünk az energiát, mint ahogyan az erdő fáinak sűrűn növő indái szívják el a fák elől az életet adó nedvességet. A magány boldogság. Annak boldogsága, hogy jóban vagyunk önmagunkkal.

Tomán Edina

Ha régóta egyedül élsz, magányos vagy és nem jön hozzád senki, feltétlenül nézd meg, hogy nem azért van-e, mert belülről fogod a kilincset!

Müller Péter

A magány társakat keres, és nem kérdezi, ki a társ. Aki ezt nem tudja, az soha nem volt magányos, csak egyedülálló.

Erich Maria Remarque

Félelmetes, ha az emberre rázuhan hirtelen a nem kívánt magány süket csöndje… Amikor a környezet néma, de a lélekben harc dúl, keserűség, szemrehányás és panasz, s oly nehéz megszerezni a belső csönd kegyelmét… Mert a belső csend a legfontosabb. Az ordító világ közepette a lélek egyenletes, alig borzoló hullámzását megteremteni; azt az életérzést, hogy Én-ünk legbelső titokszobáját nem rombolhatja össze semmi; vagyok aki vagyok, még fájdalomban is vagy örökös csatazajban.

Jókai Anna

A magány: szenvedés, sokszorozva végtelennel.

Honoré de Balzac

A magány a pesszimizmus melegágya.

Füst Milán

Tanulj meg egyedül lenni. Ne vesztegesd el a magány áldásait, hanem gyönyörködj benne, hogy egyedül lehetsz, kettesben a Mindenütt Jelenvalóval.

Thomas Browne

Milyen magányos lehetett egész életében – talán úgy, hogy nem is tudott róla -, mert az önző emberek mindig magányosak. Ki tudják zsarolni mások szolgálatát és még a gyengédségét is – de a szeretetét senkinek. Ideig-óráig a szeretetet is, de csak annyi időre, míg le nem leplezik magukat. S ez az idő mindig nagyon kevés.

Galgóczi Erzsébet

Csak egy szenvedés van, a szív magánya.

Henry de Montherlant

A magány azt jelenti, hogy kívülálló vagy. Hogy más vagy. Kirekesztett.

Maggie Stiefvater

Aki senkire nem meri rábízni magát, az nagyon magányos. Egyedül kell cipelnie a terheit.

Rados Virág

A magány sokkal inkább azt jelenti, hogy nem szereted magadat, mint azt, hogy nincsenek körülötted emberek, akik szeretnek.

Bob Gass

A magány: szent állapot. Nem akkor, ha valaki végleg benne marad, hanem akkor, ha időnként, átmenetileg, megvalósítja.

Müller Péter

A magány, még ha csendes is, mint a fény, de olyan fény, mely a leghatalmasabb erőt képviseli, nélkülözhetetlen az ember számára. Minden ember egyedül érkezik erre a világra, és egyedül hagyja el.

Thomas de Quincey

Csak az önzőnek nincs vigasztalása. Vagyis csak az magányos, aki nem tud másokkal törődni, akinek nincs ideje másokra figyelni.

Polcz Alaine

A szenvedés vagy az igazságtalanság egy bizonyos fokán túl senki nem tehet a másikért semmit, mert a fájdalom magányos.

Albert Camus

Mindannyian magányos rabságra vagyunk ítélve, saját bőrünkben, életfogytig.

Tennessee Williams

A magány az soha nem pozitív. A magány azt jelenti, hogy egyedül vagyok minden gondommal, bajommal, nincs társam, nincs egy megértő szív, akihez forduljak, nincs a közelben egy együtt érző lélek. Ebbe az ember sajnos belebetegszik.

Bagdy Emőke

A magány és a feleslegesség érzése a legszörnyűbb formája a szegénységnek.

Teréz anya

Aki magányos, lelket talál ott is, ahol föl sem tételezte.

Jókai Anna

Miként a szeretet isteni állapot, a magány emberi állapot. És aki érti az élet csodáját, abban e kettő gond nélkül megfér egymás mellett.

Paulo Coelho

Vannak rosszabb dolgok is mint a magány, de évtizedek szükségesek
hogy erre rájöjjünk.

Charles Bukowski

A magány különös dolgokat művel az ember lelkével. Nem csupán megsebzi, de fel is kavarja.

Robert Lawson

Minden ember szívében űr van, egy mély seb, az elhagyatatottság és magány érzésével.

Guillaume Musso

A magány önzés meg hiúság: amikor azok sem értik, amit mondasz, akik szeretnek és akiket viszont, amikor nem érdekli őket, amit mondasz, csak hogy igazat adsz-e nekik; amikor az sem érdekli őket, amit akarnak vagy mondani szeretnének, hanem csak az érveid rombolása; amikor téged sem érdekel, mit mondanak, amikor a saját véleményedet is unod, amikor legszívesebben hallgatnál, de nem tudsz, hiába is tudnál, rajtad már nem segít.

Vida Gábor

A magány egy időre gondolkodásra kényszeríti az embert. Ha az ember képes harcolni e világban egy apró helyért – könnyebben veszi észre, mi a szép körülötte.

Nemere István

Az ember tömegben tud magányos lenni, de egyedül nem.

Morton Moyes

A magány nem életforma, hanem magának az életnek a része.

Moldova György

Az élet egy sziget a magány tengerében. Egy sziget, amelynek sziklái: a remények, fái: az álmok, virágai: az egyedüllét, patakjai pedig a szomjúság.

Kahlil Gibran

A magány őrjítő és borzasztó és maró kiúttalanságon át vezeti el az embert az egyedüllét békéjéhez.

Tisch Ferenc

A magány elől menekülő ember tönkreteheti a másokhoz fűződő kapcsolatait. Számos barátság vagy házasság ért véget azért, mert őszinte törődés és egymásra figyelés helyett az egyik fél pajzsként használta a másikat a magány ellen.

Irvin David Yalom

A magány érzéséhez nem kell lakatlan sziget. Ha nem érezzük, hogy törődnek velünk, akkor is egyedül érezhetjük magunkat, ha sokan vesznek minket körül – az egyetemen, a zsúfolt buszon, egy megromlott párkapcsolatban.

Jo Marchant

Csakis mások menthetnek meg minket,
még akkor is, ha a magány ópiumként
bódít.

Adam Zagajewski

Az a magányos ember, aki nem szereti önmaga társaságát.

Fa Nándor

Az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban.

Bartis Attila

A megkeseredett ember mindig magányos. Amikor egy hegyben vagy tengerben gyönyörködik, a magánya díszleteiben gyönyörködik. Mindig egyedül áll a díszletei között. Mindegy, hányan és kik veszik körül, ők is csak díszletek maradnak. Aki megkeseredett, annak még a szerelme, férje, anyja, apja vagy a gyermekei is csak díszletek. Árnyak, szörnyetegek, akikkel egyedül küzd. Akik pont azzal a dühvel rontanak rá, amit ő érez. A megkeseredett embernek minden sérelme, dühe, bosszúvágya jogos, és minden fájdalom számonkérése, amit ő okoz, jogtalan. Nem elfordulnak tőle, hanem olyan igazságban él, amelyben helye csak neki van.

Bartis Attila

Más az egyedüllét és más a magány. A magány az, hogy lelkileg tényleg nincs senki, akihez fordulhatnánk. Az egyedüllét az azt jelenti, hogy a másik ember nincs jelen az életterünkben. Az egyedüllét az lehet egy vágyott dolog is.

Bagdy Emőke

A magány néha a legjobb társaság.

Pierce Brown

A legsérülékenyebbek azok, akik maguk vannak, akik nem csak fizikailag, hanem érzelmileg sem kapcsolódnak másokhoz, akik nem érzik azt, hogy valakinek számítanának. (…) Az érzelmi elszigeteltség megöl minket. (…) Ez nem valamiféle szentimentális dolog, hanem biológia. Az elhagyatottság kikezdi az idegrendszert. (…) Az egyik legfőbb ellenségünk, a járvány, amivel a társadalmunknak meg kell küzdenie, az a magány.

Sue Johnson

A magány (…) nem az, ha nincs kit az embernek szorult helyzetében, félelmében avagy bánatában felhívnia, a kölcsönös kihasználás szellemében maga mellé rendelnie, hanem, ha mindezeket a valakijeit már ebből vagy épp abból az okból kifolyólag nem kívánja maga mellett tudni.

Nyerges Gábor Ádám

Félünk az egyedülléttől. Annyira, hogy amint egyedül maradunk, megijedünk a csendtől, és egyből a telefont nyomkodjuk, rádiót hallgatunk, bekapcsoljuk a tévét. Sokszor kérdezik, hogy szóló utazóként nem vagyok-e magányos. Ennyire nem értjük az egyedüllétet. Összekeverjük egy másik szóval: a magánnyal, pedig semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. A magány egy olyan élmény, ami akkor is ránk törhet, amikor rengeteg ember vesz minket körül. Amikor körülöttünk senki nem érti, hogy miről beszélünk vagy éppen mit érzünk.

Vigh Bori

Korunk népbetegsége a magány,
néhányan bele is halnak.

Keresztes Ágnes

A magánynak két formája létezik: az önként vállalt magány esetében mi magunk zárjuk be az ajtót a külvilág előtt, ha azonban a magányt ránk kényszerítik, hiába tartjuk az ajtót nyitva, senki sem akar bejönni rajta.

Dean Ray Koontz

Soha nem találnánk önmagunkra, ha nem lennének magányos perceink.

Szent-Gály Kata

A magány iróniája
hogy mindannyian
egyszerre érezzük.

Rupi Kaur

Azt hittem, tudom, mi a magány, mielőtt rám talált volna. De hát fogalmam sem volt róla. Az ember nem tudhatja, milyen az igazi magány, míg nem tapasztalta meg az ellentétét.

Rick Yancey

A magány a gondolkodás, tisztánlátás forrása.

Vörös Eszter Anna

Bájos elképzelés, hogy csak egy igaz szerelem létezik, és utána senki sem lesz hozzá fogható, ám a valósága kellőképpen rémisztő. Az utána következő magányos évek. Létezni, miután elveszítetted életed értelmét.

Matt Haig

Az egyedüllét vitatható magány. Például nem lehet magányos az égi utazó, ki a legnagyobb egyedüllétet valósította meg, hiszen jól tudja, sokan féltik idelent, s nem csak a nagy üresség veszi körül, hanem a nagy érdeklődés is. Viszont bárki magányos lehet egy báli társaságban, egy sokadalomban is, ha jelenléte senkit sem érdekel, ha még csöndes távozását sem veszi észre senki. Sőt, ilyen helyzetekben lehet az ember a legkeserűbb magányosságban, mely maga a fölöslegesség.

Elekes Ferenc

Aki kineveti (…) az öregasszonyt, aki az utcán hangosan beszélget kutyájával, az nem érti sem az állat, sem az ember sorsát. Nem tudja, hogy valójában mi az emberi magány. Az ember nem élhet szeretet nélkül, de anélkül sem, hogy szeressen és szeressék.

Szabó Magda

A magány azoknak a szeretője, akik ezen a szeretőn keresztül élik csak ki egyéniségüket, akik csak ezen a szeretőn keresztül tudják megölelni a mindent, amiben benne van ember, igazság, jog és boldogság.

Fehér Ferenc

Rengeteg érzelem mozgatja az ember szívét, amikor úgy dönt, hogy spirituális útra lép. A cél lehet nemes: mint amilyen a hit, a felebaráti szeretet vagy a jótékonykodás. De lehet egyszerű szeszély is, félelem a magánytól, kíváncsiság és a szerelem vágya. Mindez azonban nem is számít. Az igazi spirituális út erősebb, mint bármelyik ok, amely elindít minket rajta.

Paulo Coelho

Szenteste délután, ahogy lemegy a Nap, minden elcsendesedik, sorra gyúlnak a színes fények az ablakok mögött, olyankor érezzük igazán, ki mennyire magányos. Nincs még egy ilyen, család nélkül már-már elviselhetetlen ünnep az univerzumban.

Czipper Ágota

A magány és az elszigeteltség (a kettő nem ugyanaz) hatására a végén gonosz és pletykás lesz az ember. De minden pillanatban gátat kell vetni önmagunkban a gonoszságnak és a rágalomnak.

Albert Camus

Miért kell az embernek ilyen magányosnak lennie? Mi végre mindez? Emberek milliói élnek ezen a világon, mind sóvárognak valami után, másoktól várják, hogy kielégítsék őket, mégis elszigetelik magukat. Miért? Csupán azért jött létre a föld, hogy az emberi magányt táplálja?

Murakami Haruki

A magány azért feloldhatatlan, mert nem fizikai természetű, továbbá azért feloldhatatlan, mert a szeretett személy mellett érzi meg a leginkább a szerelmes. És végül azért feloldhatatlan, mert az agyában érzi az ember, minden terepek legmagányosabbikában.

Jeffrey Eugenides

A magány nem egyenlő a magányossággal. Az egyedüllét nem negatív állapot. Ha erre vágyunk, még nem jelenti, hogy depressziósak, antiszociálisak vagy szomorúak vagyunk, csak azt: elég öntudatosak, és felmértük, hogy egy kis szünetre van szükségünk, hogy elszakadjunk a forgalom zajától, a gyerekzsivajtól, a virtuális világtól és attól a belső hangtól, amely folyton azt hajtogatja, tévedünk, rosszul csináltunk valamit, vagy jobban is mehetne.

Sarah Ivens

A magányos, félve való élet, az elzárkózás a világtól elzár a gondolkodástól is.

Kármán József

Emberi vonásunk, hogy társas kapcsolatokra van szükségünk. Megtehetjük, hogy úgy teszünk, mintha ezek nélkül is lehetne élni, de olykor nagy árat kell fizetni ezért. A biztonságot adó magány egyben szorongással is fenyeget, ami a külvilágot még veszélyesebbnek, az embereket ijesztőbbnek mutatja.

Tari Annamária

A követelőző, kritikus és dühös emberek általában mélységes magánytól szenvednek. (…) Aki így viselkedik, az vágyik arra, hogy meglássák, ugyanakkor retteg is attól, hogy meglátják.

Lori Gottlieb

De néha szerelemmel szeretünk, csak úgy, igazán, adakozva, felszabadultan, szabadon, és nem a magunk, hanem a más boldogságáról szövögetünk álmokat, elűzve így a rettegő magányt, a kételyt, és a szomorú borzalmakat.

Balogh Boglárka

A magány szubjektív dolog, azt takarja, hogy aktuális emberi kapcsolataink mennyiségben és/vagy minőségben eltérnek a számunkra szükségestől, ideálistól. Párkapcsolatainkban is élhetünk tehát magányosan. Az olyan párkapcsolatok, amelyekben sok a konfliktus, de kevés a pozitív érzelem, támogatás, közelség, rosszat tesznek az egészségünknek – még a válásnál is rosszabbat -, míg a jó, meleg, intimitást is kielégítő párkapcsolatok védőhatással vannak ránk.

Sákovics Diana

A féltékenység mértéke egyáltalán nem jelöli az érzelmi kötődést is! Jelezheti a magánytól való félelmet, a tehetetlenséget, sodródást, amibe a kiszolgáltatott ember belekerül. A magány iszonytatóbb, mint a perpatvarok által felszabdalt kapcsolat.

Géczi János

Mindenki, aki szorong, magányos, vagy boldogtalan, legjobb, ha kimegy valahová a szabadba, ahol egészen egyedül lehet, csak az ég, a természet és Isten társaságában.

Melissa Müller

Ha újra felfedezzük a magányos pillanatokban rejlő gazdagságot, sokkal kevésbé valószínű, hogy elveszettnek érezzük magunkat mások nélkül, és a mai időkben ez létfontosságú. Ráadásul nagy valószínűséggel jobban meg is szeretjük önmagunkat.

Sarah Ivens

Nem vagy egyedül. Ismerősökkel bukkantok egymásra, összefuttok, összebukkantok. Ez persze lehet tömeges magány is, az egyedüllét öröme nélkül. Közben nem tudsz beszélgetni a fákkal és a madarakkal, mert a zajban nem hallod a hangjukat.

Molnár Péter