Igazi szerelem

Igazi szerelem2022-12-29T00:39:38+02:00

Az igazi szerelem felismeréséhez tudnunk kell, hogy miben különbözik a szerelemtől. A kettő közti különbséget igazából nem akkor fogjuk megérteni, ha a két fogalmat vizsgáljuk, hanem akkor ha saját magunkat. Ugyanis a Te lelkedtől függ, hogy csak a szerelem vagy az igaz szerelem talál rád. 

igaz szerelem

A szerelem szintjei 

Két ember egymás iránti érdeklődésének több szintje létezik. A legalacsonyabb szint a testi vonzalom, utána jön a hétköznapi értelemben vett szerelem és a legmagasabb az igazi szerelem. Az hogy te melyik szinten éled meg az attól függ, hogy a lelki fejlődésed hol tart.
 
A problémák abból adódnak, hogy te ugye a saját szinteden lépsz be egy kapcsolatba, de korántsem biztos, hogy a partnered is 
ugyanezen a szinten teszi mindezt. A szintkülönbségek nagyon hamar kiütköznek. A kérdés csak az, hogy aki az alacsonyabb szinten lépett be képes-e, hajlandó-e a fejlődésre, mert ha nem, akkor a kapcsolatnak előbb vagy utóbb vége szakad.
 
Tartós és boldog párkapcsolatot az eredményezhet, ha mindketten ugyanazon a szinten élitek meg az érzelmeiteket legyen szó testi vonzalomról, szerelemről vagy akár az igaz szerelemről. 
 

Testi vonzalom

Sokan a testi vonzalmat, vágyakat összekeverik az érzelmekkel. Két ember közti testi vonzalom biológiai alapon alakul ki. A szexuális vágy a hormonok játéka. Semmi több. Az egész csak egy testi szükséglet kielégítése utáni vágyról szól. Az égvilágon semmi köze az érzelmekhez. 
 

Szerelem 

A szerelem már egy magasabb szint. Egy olyan  érzelem a másik iránt, amikor egyszerre van jelen a bizalom, a barátság, az őszinteség és a testi vonzalom. A szerelem része a testi vonzalom, de inkább velejárója mint sem feltétele. Ez már sokkal inkább a lelkek vonzalmáról szól, mintsem a testekéről.
 

Igazi szerelem

Az életed egy folyamatos fejlődés, aminek létezik egy állomása, amit ha elérsz, a lelked sokkal tapasztaltabb és érzékenyebb lesz. Ezen a ponton már sokkal jobban fogod tudni, hogy mi az igazán fontos a számodra. Ezen a szinten már nem esel szerelembe olyan könnyen, mert a lelked kifinomultabbá, tapasztaltabbá válik és sokkal tudatosabban éled az életet.
 
Ezen a szinten vagy képes megélni azt az állapotot ahol az önzés, a féltékenység, a birtoklási vágy nem létező fogalmak. Nem az önös érdekek vezérelnek, nem várod el a másiktól, hogy felvidítson vagy oldja meg a problémáidat. Már nem a saját érdekeid vezérelnek. Tudni fogod, hogy senki nem 
képes megoldani a problémáidat és nem is tud téged boldoggá tenni, ezért nem is várod el senkitől.
 
Tisztában vagy vele, hogy a saját boldogságodért egyedül csak te vagy a felelős. Viszont ahhoz, hogy elérd ezt az állapotot, túl kell lépned önmagadon, pontosabban a saját egódon. Szeretned, tisztelned és ismerned kell saját magadat. A boldogságodat akármilyen furcsán is hangzik, de nem egy másik emberben kell keresned. Nem emberekben, nem élményekben és nem is tárgyakban, hanem csak saját magadban.
 
Ha megtalálod, akkor képes leszel adni belőle másoknak is és mindezt úgy, hogy semmit nem vársz érte cserébe. Ha ezen a lelki szinten találsz valakit, akivel mindezt megoszthatod, akkor olyan pillanatokat élhetsz át, amit szavakkal nehéz leírni. Igazi szárnyalás és határtalan boldogság. Ez az igazi szerelem.
 

Gondolatok az igazi szerelemről

Az igazi szerelmi történetek befejezetlenek. Ha az ember tudni akarja, mi következik az “ásó-kapa-nagyharang” után, a tökéletes társ oldalán, akkor nincs más lehetőség, mint hogy saját maga megélje a dolgot.

Richard Bach

Az igazi szerelem, mint az aloé egy században, csak egyszer virít egy ember életében.

Toldy István

A nap eljön. Amikor az értéket értékelnéd. Az igazit. Amikor nem az lesz a fontos, hogy a másik mivel érkezik. Csak az, hogy mit hoz. Nem a pénztárcájában, nem ékszerdobozban. Hanem belül. Amikor nem az lesz a fontos, hogy mije van. Hogy van-e autója, háza, bankbetétje. Hanem az, hogy van-e szíve. Amikor nem azt nézed, hogy el tud-e vinni utazni. Hanem az, hogy szárnyalhatsz vele. Amikor nem az számít, hogy aranykalitkába zár téged. Hanem az, hogy a szívébe. Amikor nem az lesz a fontos, hogy ki nézi szépségedet. Hanem az, hogy ki lát téged. Amikor tudni fogod, ki az, aki önmagadért szeret. Igen, a nap eljön. De vajon téged itt talál-e még?

Csitáry-Hock Tamás

A valódi szerelem nem múlik el soha: ha egyszer a szívben megfogalmazódott, örökké virít, s teremjen bár rózsát, vagy tövist, de azért oly fa az, melynek gyökerét meg nem őrli idő, szenvedés, oly boldogság, mely sírunkig elkísér, s oly gyötrelem, mely még a föld alatt sem éri végét.

Toldy István

A gazdagság nem házakban lakik, nem autókban utazik. Nem nyaralások számában, nem ékszerek súlyában mérik. A gazdagságot nem zárhatod páncélszekrénybe, nem tarthatod bankban. A gazdagság egészen másutt van. Benne. Akit szeretsz, aki szeret. Ez a gazdagság. Ha ő van, akkor már mindened van.

Csitáry-Hock Tamás

Az igaz szerelmi történeteknek sosincs végük.

Richard Bach

Felbecsülhetetlen ajándék az élettől, ha az ember igaz szerelemre talál… amely minden áldozatért jutalommal fizet.

Renée Ahdieh

Apám mindig azt mondta, tudni fogom, ki az igazi. Isten mindig úgy intézi, hogy az ember a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen.

Jodi Lynn Picoult

Az igaz szerelem olyan, mint egy jó könyv. Hiába olvastad ki már hatszor, újra és újra kinyitod azt a kötetet, mit sem törődve azzal, hogy pontosan tudod, mi lesz a vége.

Alexander Levin

Aki szeret, és meghozta a döntést, az bevárja a másikat, és együtt gyógyítják, javítják a sérült kötelék szálait. Elárulni, elhagyni egymást, csomagolni, és fejvesztve menekülni a helyszínről bárki tud, ahhoz nem kell nagy kurázsi. De egymás szemébe nézve valóban beszélgetni, romboló életeseményeink, tragédiáink, kibírhatatlannak tűnő viharjaink idején is kitartani, a bajban összekapaszkodni: ez a szeretetteljes, valódi elkötelezettség lényege.

Király Eszter

Ha óvatosan szeretsz, az nem bensőséges szerelem. Az csak rejtőzködés, önvédelem. De igazán beengedni valakit, megmutatni igazi arcunkat, vállalni, megadni magunkat, kockáztatni, később felelősségteljesen, érett lélekkel szeretni, a szeretet nyelvén beszélni, megtanulni a szeretetalapú kommunikációt, mindez a felnőtt kapcsolatok alapja. Sebezhetőnek és őszintének lenni, határokat húzni, a múlttal szembenézni és felelősséget vállalni érte csak a bátrak képesek.

Király Eszter

Bájos elképzelés, hogy csak egy igaz szerelem létezik, és utána senki sem lesz hozzá fogható, ám a valósága kellőképpen rémisztő. Az utána következő magányos évek. Létezni, miután elveszítetted életed értelmét.

Matt Haig

Azt hitte, a szenvedély villámcsapásszerű, tűzforró, elementáris erő. De már tudja, hogy nem az, hanem időtlen, feneketlen, mélységesen mély kút. Vagy inkább olyan, mint a dagály. Lassan közeleg, ám ha egyszer célba ér, roppant erővel, hajthatatlanul mozgatja a világot. Az igazi szenvedély nem éri be az álmodozással: az igazi szenvedély kitart és tűr.

Kimberley Freeman

Olyan ez az érzés, amit mással kapcsolatban nem érzel. Mintha a világon senki sem számítana, ha vele vagy, csak ő. Mintha ti ketten… lennétek egyvalami. És bárhogy is csesszen ki veled a világ, túléled, mert ő melletted áll.

John Marrs

Lehetséges igaz szerelem, de az csak akkor történhet meg, amikor nincs szükséged senkire – és épp ez benne a nehézség.

Osho

Akkor igaz a szerelem, ha a leggyengébb pillanatában is elfogadjuk a társunkat. Csak ez lehet a boldogság forrása.

Nicholas Sparks

Amíg barátaid nem mondják rád, hogy megőrültél és teljesen hülye vagy, addig nem vagy igazán szerelmes.

Müller Péter

Az igazi szerelem nem csillogás, hanem az egyenrangúak kapcsolata. Néma, közös benső tánc, páros csend.

On Sai

Férfi és nő mindig keresik egymást. Csakhogy, mivel mindenkinek nagyon nehéz a világ millió és millió lényéből pont azt az egyet megtalálni, aki az ő számára született, azért a Pár teljesen és tökéletesen nagyon-nagyon ritkán jön létre. Már pedig az igazi szerelem csak ugyanannak a Párnak két hiteles fele között állhat fenn. Szerelem tehát igenis van a világon, de nagyon ritka.

Harsányi Zsolt

Valaki első szerelmének lenni nagyszerű lehet, de legutolsónak maga a tökély.

Cathy Kelly

Ha szeretsz valakit, akkor a részeddé válik. Része mindannak, amit teszel. Benne van a levegőben, amit beszívsz, a vízben, amit megiszol, a vérben, ami az ereidben folyik. Az érintése örökké megmarad a bőrödön, a hangja örökké a füledben cseng, a szavai örökké a fejedben járnak. Ismered minden álmát, mert a rosszak a te szívedet is megsebzik, a szépek pedig téged is boldoggá tesznek. És nem tartod őt tökéletesnek, hanem ismered minden hibáját, tudod róla a teljes igazságot, felfedezed a legrejtettebb titkait, de mindez nem ijeszt el tőle; sőt ettől csak még jobban szereted őt, mert nem vágysz a tökéletességre. Csakis őt akarod.

Cassandra Clare

Mi az igazi szerelem? Amikor a szavak két ember között azonos értelmet nyernek.

Kopátsy Sándor

Férfi és nő között tökéletes összhangot csak a szerelem tud teremteni, jobban mondva, a férfi és nő között a tökéletes összhang: csak ez az igazi szerelem.

Nagy Endre

Sokszor érezzük azt, hogy szerelmesek vagyunk, de az csak egy pillanatnyi fellángolás. Az igazi érzés, amely valóban szerelem, az nem ilyen. Nem felszínes, hanem mély.

Sidney Lawrence

Egy nagyon bölcs ember egyszer azt mondta, nem mi választjuk a szerelmet, hanem az választ minket. Az igaz szerelem sosem múlik el.

Brenda Joyce

Ha szerelmes vagy, minden táncról azt képzeled, hogy igazi. Nem az! Vannak szép táncok, örömteli táncok, pillanatnyi boldogságot, kéjt és önfeledtséget adó táncok – de nem igaziak. Az igaz tánc kibírja a távolságot. Kibírja az öregedést. Kibírja az elengedést. Kibírja, hogy sokáig nem látom, nem ölel, nincs mellettem, máshol jár, messze jár, nem is gondol rám… de a közös zenét mégis hallja, s ha eljön az ideje, visszatér hozzám, és együtt forgunk tovább.

Müller Péter

Szeretni valakit nemcsak a saját boldogságodról szól. Akarnod kell, hogy ő boldogabb legyen nálad.

Tarryn Fisher

Hiszel abban, hogy létezik igaz szerelem? Természetesen nem arra a mindent elsöprő szenvedélyre gondolok, amiről azt képzeljük, hogy egy életen át tartani fog, és ami gyakran késztet bennünket olyan dolgok megtételére vagy kimondására, amiket később megbánunk. Nem! Én olyan szerelemről beszélek, amely megtanítja látni a vakot. Olyan szerelemről, mely erősebb minden kételynél. Amely minden lélegzetvételnél élettel tölti meg a szívet, s nem csak dacolni képes az elenyészés örök érvényű természeti törvényével, hanem fittyet hányva rá, megszabadít minden köteléktől, és újra és újra megújítja a virágzásunkat. Arra a diadalra gondolok, amit az emberi lélek képes aratni úgy az önzőség, mint a halál felett.

Jan-Philipp Sendker

Az embernek egész addig halványlila gőze sincs róla, hogy ki lehet a lelki társa, amíg nem találkozik a tekintetük.

Randall Munroe

Ez a végzetes szerelem. Ismerni a hibáit és a rossz oldalait annak, akit szeretünk. És mégis tovább szeretni.

Leon Uris

Ez történik, ha két ember egymásra talál: a világ pont a megfelelő méretűre zsugorodik. Átalakul, hogy csak ők ketten férjenek bele, semmi más.

Jennifer E. Smith

Nincs olyan, hogy tökéletes időpont és tökéletes hely. Nem is lehetne. Csak helyszínek vannak és pillanatok. Így jön el az igaz szerelem, amikor nem számítunk rá, és úgy érezzük, jogos a panasz: miért pont most? Pedig sosincs jobb idő a mostnál, s nincs jobb helyszín az ittnél.

Zakály Viktória

Kétfajta szerelem létezik. Az egyik akaratunkon kívül kerít a hatalmába, a másikat pedig mi magunk hívjuk életre. Az, amelyik kéretlenül toppan be, testi tünet, mint valami betegség. És ahogy a betegség is, legyengíti az embert. Olyan szerelem az, amely meggyötör, mert arra a kényszerre alapul, hogy a másikat birtokba vegyük, nem pedig arra, hogy szeressük és tiszteljük. De az a szerelem, amelyet mi magunk keltünk életre – amely két ember közös döntéséből születik -, az napról napra nő, és egyre erősebb lesz. Olyan, mint a tűzhely lángja, amelyet életben kell tartani, hogy főzzünk rajta, meg hogy melegen tartsa a házat, de nem engedhetjük addig tombolni, míg porrá nem égeti az egész várost, ahogy azt a nagy londoni tűz tette. De az ilyen szerelemhez két ember kell. Egyedül nem megy.

Anthony Capella

Kétféle számtan van. Az ész számtana és a szívé. Az ész számtana szerint a kettő, az öt, a száz, az ezer vagy a millió mind nagyobb az egynél. De a szív számtanában lehet az egy nagyobb bármennyinél. Kaphatsz bármennyi jó szót, törődést, az összes együttvéve kevesebb, mint egy. Az az egy, amit attól az egytől kapsz.
Az Egyetlentől.

Csitáry-Hock Tamás

Képtelenség igazán kiszeretni valakiből. Azt hiszem, hogy ha szerelmes lesz az ember, igazán szerelmes, akkor az egy életre szól. Minden más csak élmény és illúzió.

J. A. Redmerski

Sokat gondolok rád.” Akik szeretik egymást, gyakran mondják ezt a másiknak… De ha igazán, szíved mélyéből, testedből-lelkedből szereted, akkor ez a mondat csak gyenge leírása a valóságnak. Mert ha így szereted, akkor nem “sokat gondolsz” rá, hanem mindig. Sőt. Nem is gondolsz rá. Ez egészen más érzés. Folyamatosan jelen van az életedben. Ha dolgozol, ha kirándulsz, ha pihensz, ha zenét hallgatsz, vagy a madarak csiripelését élvezed, ha olvasol, vagy ha éppen kávédat kavargatod, mindig-mindig érzed a jelenlétét. Nem gondolsz rá, hanem érzed, hogy veled van, benned él. Minden pillanatban.

Csitáry-Hock Tamás

Nehéz dolog elfogadni, hogy szükségünk van valakire. Elismerni, hogy egy másik személy létezése a boldogságunk egyik feltétele, hogy nélkülözhetetlen a jelenléte a túléléshez.

Chris Greenhalgh

A szerelem nem múlik el, nem változik át, nem csökken, nem lesz hidegebb. Ha nem látod, akkor is veled, benned van, ha nem ismered, akkor is tudod, hogy létezik, ha otthagy, akkor is tudod, hogy szeret. Pedig lehet, hogy sohasem mondta ki, soha nem ért hozzád, soha nem keresett, csak megtalált. De nem ízlik neki az étel, ha nem veled eheti, túl hangos a zene, ha nem táncolhat veled rá, és hideg a legmelegebb paplan is, ha nem te fekszel mellette. Azt hiszem, ez a szerelem az igazi.

Zakály Viktória

Egyszer majd eljön a nap, amikor a szíved konfliktusba kerül a büszkeségeddel. Olyan véres és olyan heves harc lesz, amilyen csak az igaz szerelemért vívott háború lehet.

Karen Hawkins

Sokszor elmegyünk egymás mellett, nem becsüljük meg azt, aki mellettünk van. Másra vágyunk. Az igazi szerelem egy egyenrangú kapcsolat, nehéz, küzdelmes munka, hiszen el kellene fogadnunk a másik árnyoldalát is, ami üzenet saját magunk árnyoldalainak elfogadására is.

Berniczky Konkoly Edit

Számtalan szép ember él a világon, milliók, akikbe beleszerethetsz. De olyan, akinek a szája tökéletesen illik a tiedhez, csak egy létezik.

Tony Parsons

A szerelmet a földöntúlról hozza magával az ember, ezért nevezik szentnek ezt az érzelmet. Bizony a földön csodaszámba megy az, ha valaki biztosan rátalál a párjára. Az igazira, akivel lelkében és testében ugyanegy, akiket, a példaszó szerint, egymásnak teremtett a nagy természet. Ezért olyan kevés a boldog házasság. Ezért jár az emberek legnagyobb része szerelem nélkül végig a világon. Szerelem! Az igazi szerelmet csak a nagyon kiválasztottak ismerik.

Krúdy Gyula

Kit szeretünk igazán? Akiben az álmunk és a valóságunk egybeesik.

Müller Péter

Az igazi szerelem az, ha az ember nem érez kísértést a hűtlenségre.

Francois Lelord

Egy igazi szerelemben csak erogén zónák vannak. Bárhol is értek egymáshoz, bele kell borzonganotok.

Moldova György

A szerelem gyorsan fellobbanhat, de az igaz szerelemnek időre van szüksége ahhoz, hogy erőssé és tartóssá váljon. A szerelem mindenekelőtt elkötelezettségről, odaadásról szól, és arról a hitről, hogy együtt sokkal többet elérhetünk, mint külön-külön. De valójában csak az idő dönti el, hogy az ember jó döntést hozott-e.

Nicholas Sparks

A szerelem tényleg a legcsodálatosabb dolog a világon és ha az ember őszintén és igazán szeret, akkor csakis egyetlenegyszer lehet szerelmes az életben. Ha csalódik, vagy bármilyen ok miatt elválnak egymástól, és újból társra találnak, az nem lesz ugyanaz. A szív mindig és örökké azt az egyet fogja szeretni, még akkor is, ha nem lehetnek együtt.

Sidney Lawrence

Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy. Ha nem vagy képes szárnyakat növeszteni és repülni, akkor legfeljebb csak bebeszéled magadnak, hogy szerelmes vagy.

Tomori Gábor

Amikor még kötődsz, ragaszkodsz, még nem szeretetet ajánlasz a másiknak, hanem láncot, amely téged és őt is köt. A szerelem pedig csak szabadságban tud létezni. Az igazi szerelmes a szeretett személy javát keresi, ennek legfőbb feltétele, hogy a szeretett személy szabad legyen a szerelmestől.

Anthony De Mello

Az igazi szerelem ellenáll a távolságnak.

Paulo Coelho

Az igazi szerelem útja egyszer sem sima.

William Shakespeare

Az igaz szerelem nem okoz szenvedést, hanem arra ösztökél bennünket, hogy fejlődjünk és minél többet hozzunk ki magunkból.

Kinley MacGregor

Érezd te is át, hogy szabadon szerethetsz, engedd meg magadnak a mély és igaz szeretet érzését: csak hagyd ki a képből a szükséget és a ragaszkodást. Igaz szerelmet nem korlátozhat semmiféle birtoklás, mivel a szeretetet nem lehet sem elnyerni, sem kiérdemelni, se birtokolni vagy kikövetelni. A szeretet azt is jelenti, hogy sohasem tudhatod teljes bizonyossággal, hogy a másik még a következő pillanatban is ott lesz-e. A szeretet azt jelenti, hogy teljesen megadod magad a jelen pillanatnak. A szeretet egyszerűen csak: Van.

Brandon Bays

Az igazi szerelem mindig szomorú. Az igazi szerelem az örök vágyódás a szenvedések változó formája, a szenvedés pedig szomorú. Az igazi szerelem a legszebb, legcsodásabb szomorúság.

Szőgyén-Wittenbach Hubert

Az igaz Szerelem hagyja, hogy mindenki a saját útján járjon – mert tudja, hogy ez nem választja szét egymástól a Feleket.

Paulo Coelho

Van olyan Szeretet, ami egy, oszthatatlan: ez az, amit az iránt az egy iránt érzel, aki a társad az életben. Aki a lelked párja, akinél a szíved van. Ezt a szeretetet, ami összeköt vele, mással nem tudod megosztani. Még ha akarnád, akkor is képtelen lennél rá. Mert csak az övé. Ez a legnagyobb, legkülönlegesebb szeretet, az élet legnagyobb ajándéka és köteléke.

Csitáry-Hock Tamás

Nem az számít, hogy egy hatalmas óceán partján gyönyörködsz a naplementében, vagy lopott perceidben egy pici tó kacsáit nézed. Csak az számít, ül-e melletted valaki.

Csitáry-Hock Tamás

Csakis azt a szerelmet mondhatjuk szerelemnek, amelynek a végén a halál várakozik.

Milan Kundera

Az igaz szerelem, bármilyen hirtelen is jött is, mindig önzetlen.

Nora Roberts

Az igazi szerelem elkötelezettség, ami erőfeszítést igényel. Nem igazi az a szerelem, amiből hiányzik az önkéntes elkötelezettség, amellyel szerelmünk mellett állunk, és róla gondoskodunk, mert a szerelem odaadás, együtt tervezgetés, mindannak átnyújtása, amik vagyunk, és amink van.

Enrique Rojas

Amikor az ember találkozik azzal, akinek közelségétől az első pillanattól kezdve hevesebben kezd verni a szíve, akinek a hangja zeneszó a számára, akiért meg tudna halni, s tőle elválni akár csak egyetlen napra is kín, az az igazi szerelem.

Sidney Lawrence

Az igazi szerelem elkötelezettség, ami erőfeszítést igényel. Nem igazi az a szerelem, amiből hiányzik az önkéntes elkötelezettség, amellyel szerelmünk mellett állunk, és róla gondoskodunk, mert a szerelem odaadás, együtt tervezgetés, mindannak átnyújtása, amik vagyunk, és amink van.

Enrique Rojas

Az igaz szerelem azt jelenti, hogy a másik ember boldogsága fontosabb számunkra, mint a sajátunk.

Nicholas Sparks

Lelki társ az, akivel legnagyobb örömünket és legbenső félelmeinket is megoszthatjuk, akinek legsúlyosabb bűneinket és javíthatatlan hibáinkat is bevallhatjuk, aki által legnagyobb reményeinket és talán megfogalmazhatatlan álmainkat is tisztázhatjuk.

Edward C. Sellener

A hosszú távú kapcsolat nem az elviselés és a hosszas tűrés képessége, hanem a szeretetteljes elfogadásé.

Marie Clarence

Az igazi szerelmeseknek nem kell térben és időben találkozniuk, ők a szívükben mindig egyek.

Joyce Vissell

Sosem megfelelő a hely és az időpont az igaz szerelemre. Véletlenül történik, egy szívdobbanás alatt, egyetlen felvillanással, egy lüktető pillanatban.

Sarah Dessen

Az igazi szerelem olyan, akár a szellemjárás: mindenki beszél róla, de csak nagyon kevesen látták.

Francois de La Rochefoucauld

Az “Igazi” nem létezik. Nincsen. Sehol nem él valahol egy nő vagy egy férfi, aki az igazi, s akit csak meg kell találni. De aki szerencsés, élete során találkozhat két-három olyan emberrel, akiből lehetne “igazi”. De ehhez nagyon sok türelem, lemondás, megértés, háttérben maradás szükséges, ám végül kialakulhat egy olyan viszony, melyben a másik már nélkülözhetetlenül belecsiszolódott, vagyis igazivá vált.

Popper Péter

Akit szeretsz, arra előbb-utóbb rátalálsz, egyszerűen azért, mert össze vagy hangolva vele.

Müller Péter

A Másik Felünket föl lehet ismerni a szeme csillogásából – az emberek az idők kezdete óta így ismerik föl az igaz szerelmüket.

Paulo Coelho

Az igazi szerelem több, mint egyszerű romantikus vonzalom, az barátság is egyben.

Adam J. Jackson

A szerelem erőt ad, majd megfelezi. Egymás nélkül nem létezhetünk. (…) Ha elvesztem őt, mert elszakítják tőlem, megölik vagy elhagy, vele vész az erőm. Lényemnek azt a felét kell nélkülöznöm, amely nélkül üressé válik az is, ami megmaradt.

Vavyan Fable

Fiatalembernél az igaz szerelem legelső tünete a bátortalanság, leánynál a vakmerőség. Ez meglepő, pedig a magyarázata igen egyszerű: férfi és nő közeledni igyekszik egymáshoz, éspedig úgy, hogy mindegyik fölveszi a másiknak a tulajdonságait.

Victor Hugo

A szerelem az embert sosem akadályozza meg abban, hogy végigjárja Személyes Történetét. Ha így történik, akkor az nem igazi szerelem, nem olyan, amely a Világ Nyelvén szól.

Paulo Coelho

Az igaz szerelemben egyik fél sem parancsol; mindkettő engedelmeskedik.

Alejandro Casona